Fönster

Fast fönster

Fast fönster

En fast konstruktion så man kan ha riktigt stora fönster = stort ljusinsläpp. Man måste krossa rutan för att ta sig in. Samt denna typ av fönster är relativ billig att köpa. Fasta fönster är också lämpligt för att använda i bottenplanet och till balkonger, där det är lätt att putsa fönstren från utsidan. För stora fasta fönster bör man alltid ha härdat glas invändigt och utvändigt.

  • Ett karmfast fönster kan inte öppnas då det sitter fast i karmen.
  • Ett fast fönster är tätare än ett öppningsbart fönster. Ett fast fönster ger mer ljusinsläpp.
  • Ett fast fönster är också säkrare än ett öppningsbart fönster.
  • Med karmfasta fönster öppnar sig många möjligheter till att vara kreativ och använda glas som en del av din fasad – du kan få flera karmfasta fönster till ett bra pris jämfört med öppningsbara fönster.
  • Glöm inte att tänka över hur du ska putsa utsidan av ditt karmfasta fönster innan du installerar det.
  • För att få fast fönster i 2-luft och 3-luft. Lägg in stående poster i onlinebutiken.

Fast Pvc fönster

Fast träfönster

Fast aluminiumfönster (Aluminiumbeklätt)vridfönster

Vridfönster

Vridfönster som också benämns som glidhängt och h-fönster är alla vridbara öppningsbara fönster som har blivit mycket populära då de är praktiska, lättskötta och samtidigt trygga. Du behöver inte flytta krukväxter för att vädra och ska putsa utsidan. Öppna handtaget och skjut bort den nedre delen av fönstret ifrån dig och rotera fönstret i 180 grader så att utsidan av fönstret nås på insidan. Vridfönster Lämpar sig i hus med fönster på ovanvåningen och i svåråtkomligt terräng. Bilden visar hur fönstret kan se ut om man är placerad utomhus och tittar på fönstret.

Hur funkar vridfönster?

Vridfönster, eller felaktigt benämnda ”pivåhängda” fönster har en av de mest moderna och smidiga lösningarna för öppning, stängning och funktionalitet i kombination. Uppfinningen som har sitt ursprung i Norge består av hävarmar utefter fönstrets sidor länkade till skenor i fönsterkarmen. Dessa kan i sin tur löpa utmed fönsterkarmen från topp till botten. Hela rotationen av fönstret sker på utsidan av byggnaden vilket gör det hela väldigt smidigt vid t.ex. fönsterputs. Det är den mest innovativa lösningen bland de fönster som finns att välja på idag, inte alls så vanligt bland PVC fönster som bland träfönster. För att förhindra att exempelvis barn öppnar fönstret mer än till vädringsläge sitter det en spärr oftast på högersida högt upp på sidan av fönsterbågen. För ett barn ska kunna få upp den krävs det sannerligen flinka fingrar för att dra upp säkerhetssplinten.

Vridfönster i vitmålat trä

Aluminium vridfönster (Aluminiumbeklätt)

Vridfönster Pvcdreh-kipp fönster

Dreh-kipp fönster

Dreh-kipp kommer från tyskan och betyder helt enkelt ”inåt-tilt”, eller ”inåt-tippa”. En engelsk variant på namnet är Tilt and Turn. Det är från början en polsk uppfinning, men eftersom uppfinnaren inte fick något gehör för sin innovativa lösning tog han patentansökan till grannlandet i väst där den utvecklades till fullo. Det är för närvarande den mest sålda typen av fönster i Tyskland. I Sverige har den inte slagit igenom i lika stor utsträckning ännu eftersom de flesta fönster öppnas utåt och inte inåt. Allt fler börjar inse och ta till sig fördelarna med fönstertypen, inte minst tack vare det förhållandevis låga priset för den dubbla öppningsbara funktion.

Dreh kipp fönster -en praktisk funktion!

Dreh-kipp är egentligen själva beslaget på vilket hela det sidohängda fönstrets funktion vilar. Samma funktion används faktiskt även på dörrar. Upphängningsanordningen består av två huvuddelar, en fast och en rörlig som är av ”försvinnande” typ, eller dolt gångjärn, vilket betyder att den rörliga delen runt bågen inte är synlig. Det finns alltså inga synliga beslag på utsidan. Två hävstänger, en primär och en sekundär är sammankopplade via leder till handtaget som gör det möjligt att öppna fönstret inåtgående både horisontellt och vertikalt. Vrider man handtaget från stängt läge (handtaget pekar mot kl.6) till horisontellt (kl.3) så öppnas fönstret inåt och åt sidan, mot gångjärnen till precis som på ett vanligt sidohängt fönster. Vrider man istället handtaget från stängt läge och 180 grader så att handtaget pekar uppåt (mot kl.12) så öppnas fönstret men då med överdelen som tiltar inåt istället. Det sistnämnda kallas även för ”vädring” och syftar på att man alltså som alternativ kan välja att öppna fönstret enbart i överkant och inåt, vilket innebär att man inte behöver flytta på något som eventuellt står på fönsterkarmen om man bara vill släppa in lite frisk luft. Systemet är tillförlitligt och helt säkert. Eftersom fönstren är inåtgående kan all rengöring, även utsidan, ske på insidan av fastigheten. Dessa fönster lämpar sig därför särskilt där det är svårt att nå vissa våningsplan från utsidan.

Dreh-kipp Pvc fönsterSidohängt fönster

Sidohängt fönster

Sidohängda fönster är den vanligaste typen av installation i Sverige. Som namnet avslöjar är den här varianten av fönster alltid monterade på sidan med gångjärn på utsidan och finns i konstruktioner som antingen öppnas utåt eller inåt. Rent generellt är det vanligast förekommande att sidohängda fönster i Sverige öppnas utåt och som regel passar bra i klassiska hus och särskilt hus där man kan nå fönstren utifrån (bottenvåning).

Utåtgående sidohängt fönster

Fördelen med utåtgående sidohängda fönster är att man kan öppna dessa fullt för vädring utan att behöva flytta på t.ex. gardiner, blomsterkrukor eller annat som kan ha placerats framför fönstret inne i fastigheten. Man bör ha i åtanke att beställa utåtgående fönster med spanjolettbeslag så att det öppna fönstret kan låsas och inte spelar fritt i eventuell vind eller drag. Dessa är även viktiga att ha monterade ur ett barnsäkert perspektiv eftersom det finns större risk att ramla ut från ett utåtgående än ett inåtgående fönster. Fnns även som 2-luft och 3-luft sidohängt fönster

Sidohängt utåtgående träfönsterÖverkantshängt fönster aluminiumbeklätt

Överkantshängt fönster

Fönstermodellen har många namn. Överkantshängt fönster, överhängt källarfönster, topphängt fönster eller bara källarfönster. Fönstermodellen sitter med gångjärn i bågens överkant och öppnas utåt med handtag i bågens nederkant. Dessa används exempelvis på vindsvåning, högt placerade på inglasad uteplats, ibland ovanför sidohängt fönster, och som evakueringsfönster vid brand eller annan fara och även som ett källarfönster med härdat glas på insidan. Det finns modeller som kan öppnas från 45 grader till 90 grader där priset för de senare ligger något högre eftersom ett kraftigare spanjolettbeslag krävs som därmed ökar kostnaden. Överkantshängt fönster kan levereras med en spärr mekanism på handtaget som förhindrar att fönstret öppnas av misstag. Även dessa typer av fönster ska ha inbyggd broms i handtaget som låser fönstret när den är öppen så vindbyarna inte slår igen fönstret. Finns både som träfönster och aluminiumbeklätt fönster.
Vi har storlekarna med bredden: 48-138 cm och höjden: 38-78 cm. Fönstret på bilden är aluminiumbeklätt överkantshängt fönster. Det ser man på att det inte finns droppbleck och de raka linjerna.

Bild nedan. Överkantshängt träfönster. Överkantshängt träfönster