pvc fönster insidan
Pvc fönster från Insidan

Pvc fönster / plastfönster


Fast pvc fönster

Fast pvc fönster

 • Fast pvc fönster som inte kan öppnas.
 • Ger mer ljusinsläpp än öppningsbara pvc fönster.
 • Ett säkrare fönster än ett öppningsbart pvc fönster.
 • Kan tillverkas extra stora och kan ha fasta poster som delar glaset så att det ser ut som flera fönster i samma karm.
 • Har kondensöppning utanpå
 • Som standard i 3-glas (Dubbla emissionsglas), U-värde: 1,1 för hela konstruktionen.
 • Färgen är betydligt vitare (RAL-kulör: 9016) än vanliga träfönster och ska undvikas att monteras i samma fasad som övriga träfönster.
 • Fönsterkarmen är bredare (60 mm) än träfönster pga den stillastående luft som krävs i konstruktionen som bidrar till en bra isolering
 • Fönsterkarmens djup är endast 70 mm och är speciellt lämpad i kolonistugor och hus med relativt smala fasader.
 • Pvc profil: Aluplast 4000tm stålförstärkt 5-kammarsystem
 • Monteringsbleck ingår vid köpet
 • Mellanglasspröjs: 25 mm i aluminium. Poster: 84 mm bred. Glasdelande i Pvc


dreh-kipp fönster

Dreh-kipp pvc fönster

 • Dreh-kipp pvc fönster är ett inåtgående fönster
 • Öppnas som ett sidohängt inåtgående eller tiltas inåt cirka 15 cm i överkant för vädring.
 • 3-glas (Dubbla emissionsglas), U-värde: 1,3 för hela konstruktionen.
 • Färg: (RAL-kulör: 9016)
 • Fönsterkarmens bredd med bågen: 120 mm.
 • Fönsterkarmens djup 70 mm
 • Pvc profil: Aluplast 4000 stålförstärkt 5-kammarsystem
 • Monteringsbleck ingår vid köpet
 • Mellanglasspröjs: 25 mm i aluminium. Poster är ej tillgängliga.
 • Handtag: Hoppe Tokyo i aluminiumutseende
 • 3 öppningsmöjligheter: dreh (Sidohängt), kipp (ovandelen tiltas inåt) och microläge (Med hjälp av handtaget kan man ha fönstret "nästan stängt" och på så sätt passerar luften genom fönstret).


vridfönster pvc

Vridfönster Pvc

 • Vridfönster i pvc är ett utåtgående fönster
 • Passar utmärkt till tegelfasader och putsade fasader
 • Öppnas genom att man vrider fönsterbågen 170 grader vertikalt
 • På grund av vikten rekommenderas endast 2-glas, U-värde: 1,3 för hela konstruktionen.
 • Färg: (RAL-kulör: 9010, alt. 9016)
 • Fönsterkarmens bredd med bågen cirka: 100 mm.
 • Fönsterkarmens djup 116 mm
 • Monteringsbleck ingår vid köpet
 • IPA originalbeslag
 • Veka Danline Profil (Produktionsland profil: Tyskland)
 • Prismässigt som vridfönster i trä-alu men totalt underhållsfritt
 • Minsta antal per ordertillfälle: 5 st. (Just nu långa leveranstider pga oroligheter och restrektioner i europa)

Mer information om vridfönster pvc


Aluplast ideal 4000 hoppe tokyo handtag monteringsbleck pvc fönsterornamentglas atlantic till pvc fönster

Fördjupning och analyser av Pvc fönster och dess system


pvc fönster i ett tegelhus
Pvc fönster insatta i ett tegelhus

Detta är ett tegelhus med pvc fönster monterade. Dessa fönster är endast inåtgående och kallas för dreh kipp fönster. Dreh kipp fönster är ett fönster som tillåter fönsterbågen vara i två lägen. Den ena är tilt möjligheten och den andra är sidohängt (Vissa tillverkare påstår att de har dreh-kipp fönster i tre lägen. De menar på att mikroventilationen skulle vara den tredje. Tillåt mig att skratta). En dreh kipp fönster kan aldrig öppnas utåt. När man köper stora pvc fönster minst 100 x 100 cm så kan pvc fönster vara ett bra val, rent utseendemässigt och designmässigt. Färgen på karm och båge är kritvit och skiljer sig något i den standard nyansen som träfönster har. Eftersom färgen på fönster av trä har en annan färgskala än Pvc fönster går det inte att jämföra dessa färger på ett rättvist sätt. Träfönster brukar som standard ha Ncs färgkod: NCS-S 0502-Y (vit men mot ”vanilj” nyans). Ett pvc fönster färgsystem har RAL som färgsystem och en typisk färg för pvc fönster är i RAL 9001 (vit). Längst ner i fönster karmen kan man se avrinningshål. Man kan också se på bilden att foder utvändigt ännu inte har byggts. Som foder utvändigt på tegelhus som i det här fallet brukar man sätta vit plåt, men det funkar också att ha en smyg som bräda (mindre vackert på tegel, putsfasader). Längst ner på fasaden ser du källarfönster. Här blir det genast ett design problem eftersom fönsterhöjden är så pass liten att mycket av glasytan försvinner. Här borde man satsa på fasta fönster med ventilation eller ett utåtgående fönster som t.ex. överkantshängda i Veka Danline fönsterprofil som har betydligt mindre karmbredd.

PVC fönster – ett mer miljövänligt och smart fönsterval

I ett hem eller hus kan det finnas många utomstående detaljer som skiljer sig. Till exempel ytterdörrar, färg, ytbehandling eller tak – sen finns det också något som människor inte alltid tänker på. Något som gör en stor skillnad och kommer i massvis av variationer och modeller, nämligen Pvc fönster. När man ska till och byta ut fönstren så ställs man ofta inför en rad frågor och utmaningar, till exempel mått på fönstren, tillverkningsmaterial eller modell. Samtidigt ska man också budgetera och tänka på det praktiska kring fönsterbytet, som till exempel kontakt med hantverkare eller fönsterutbytare.

Innan man tar ett beslut bör man dock kolla upp de olika varianterna och tillverkningsmaterialen som fönster finns tillverkade i. Ett material som de senaste åren har blivit mycket populärt är till exempel fönster tillverkade i PVC, men också i trä. Så varför ska man egentligen välja ett PVC fönster framför ett träfönster? Anledningarna är flera, och du har kanske redan har hört talas om PVC som tillverkningsmaterial. Det används nämligen inte bara inom fönsterteknik, utan du hittar det även i till exempel rör som läggs i marken eller används vid byggnationer. PVC står för polyvinylklorid och är såväl miljövänligt som lättarbetat. Först och främst så kan material med enkelhet återvinnas, och det påverkas inte av yttre faktorer som fukt, väder eller vind. Så med andra ord finns det ingen risk att det sväller eller rör på sig (som det kan göra med träslag). Många PVC fönster nu för tiden är också behandlade med ultraviolett skydd, som innebär att de inte bleks utav tidens gång eller solljuset.

Vissa typer av fönster tenderar att blekna, gula eller på annat sätt få en sämre kvalité med åren. Med PVC fönster slipper du detta problem, och alla nya bostadsrätter eller lägenhetshus nu för tiden byggs i regel alltid med PVC fönster inmonterade. Så om du letar efter ett miljövänligt material som samtidigt håller pall för ålderstecken och klimat, investera i ett par rejäla PVC fönster. Jämfört med träfönster är det ofta billigare eller i samma prisklass, och det finns idag många leverantörer som lämnar generösa garantier. Fönster tillverkade i PVC håller helt enkelt samma klass och standard år ut och år in, så när du ska till och sälja lägenheten eller bostaden behöver du inte vara oroad över fläckar eller behöva behandla fönstren med kemiska medel.

PVC fönster kommer i massvis med olika designer och modeller där du kan hitta extra isolerad glaskant, förbättrade inbrottsskydd, dörrbromsar samt en rad andra detaljer. Det är med andra ord lätt att lyckas hitta en fönstertyp som passar dina behov och krav. PVC fönster nu för tiden är ofta tunna och smäckra för att garantera ett så maximalt ljusinsläpp som möjligt. Mycket har alltså hänt inom marknaden för fönster, och en sak är säker. PVC fönster är här för att stanna.

Så om du länge har gått i tankebanor på att byta ut villans, sommarställets eller bostadens fönster kan du klappa dig själv på axeln. Ignorera alla lågprismodeller och budgetlösningar, det blir helt enkelt bättre om man gör det rätt från början. Så investera i PVC fönster, för din egen och miljöns skull.


Hur åldras Pvc fönster?

pvc fönster i oxled i sävedalen

Bilden visar pvc fönster som monterats för 15-20 år sedan. Dessa fönster finns i Sävedalen utanför Göteborg och Partille i ett bostadsområde som heter oxled. Bilden har tagits i syfte att visa dig att pvc fönster knappast har åldrats. Möjligen behöver man tvätta karmen och bågen men inte mer. Den flagna biten som du ser är färgen på aluminium foder som sätts runt fönstret. Fönster som har aluminium beklädnad (aluminiumfönster) och är av trä kommer att se ut så här efter den tiden. Ingen vacker syn och bilden bevisar även att Pvc fönster är underhållsfria och åldras med värdighet än aluminiumfönster som är det närmaste man kan komma underhållsfritt. Om du har tvivlat så har du beviset framför dig.

Gamla träfönster

gamla fönster

Bilden visar hur ruttna träfönster ser ut. Det är ingen vacker syn. Här borde man byta till pvc fönster så snabbt som det är möjligt. Det finns pvc fönster både som vita och blåa på utsidan. Glaskassetten kan också förses med ett galler precis som på bilden. Däremot ska man inte bygga foder direkt på putsad mur då jag tycker att det inte ser snyggt ut och kan vara svårt att bygga till. När man köper Pvc fönster som ska passa till en källare så bör man noga överväga att köpa pvc fönster som har smala karmar och bågar. Prima fönster har fönster med betoning på smala karmar för öppningsbara fönster (Vridfönster i Pvc). Det är inte alla som har det. Här på bilden så är fönstren överkantshängda. Det är ganska vanligt med överkantshängda källarfönster. De flesta leverantörer har inte utåtgående fönster eller fönster som har smala karmar som passar perfekt till en sten, mur eller putsfasad som är i Pvc.


Om PolyVinylClorid (PVC)

pvc molekyl

Pvc är vinylkloridplast och baserad på polyvinylklorid. PVC materialet är en relativt tung. Den har en densitet på 1,4 g per kubik centimeter och i vissa produktionstillämpningar en glasklar termoplast. Den är om man inte tillsätter någon mjukgörare kemikalier en styv modul 2,5 GPa med stark draghållfasthet på cirka 50 MPa och är slagseg. Med lämplig UV-stabilisator har PVC materialet mycket god utomhusbeständighet. Den är svårantändlig och självslocknande.

PVC:s unika blandbarhet med tillsatsämnen (mjukgörare, stabilisatorer etc.) ger ett mycket brett användningsområde – från styva produkter som rör, profiler (t.ex. stuprännor och fönsterbågar), flaskor och folier till mjuka, närmast termoelastiska produkter som kabelisolation, golvmattor och bilmöbelklädsel. I Sverige tillverkas ungefär lika stor mängd styv som mjuk PVC. Typisk för PVC är dominansen av produkter med en livslängd över 15 år. PVC utgör tillsammans med etenplast, propenplast och styrenplast de s.k. bas- eller bruksplasterna och används i stora kvantiteter, ca 100 000 ton per år i Sverige.

PVC:s miljöpåverkan har diskuterats intensivt, framförallt frågan om läckage av tungmetaller från stabilisatorer och dioxinbildning vid förbränning.
Kretsloppsdelegationen, som har utrett miljöriskerna med PVC, påpekar i sin rapport (SOU 1994) att dagens miljöskadliga stabilisatorer, såsom blyföreningar och vissa organiska tennföreningar, skall avvecklas före år 2000. Angående de omdiskuterade mjukgörarna konstaterar Kretsloppsdelegationen att effekterna av deras frigörelse från plasten och spridning i miljön inte är helt klarlagda. Polyvinylkloridens klorinnehåll utpekas inte som miljöfara. Materialåtervinning, som förekommer i stor skala i t.ex. Nederländerna och Tyskland, rekommenderas ej men tillåts om den är miljösäker.