2-luft fönster alla delar och beteckningar

Bilden visar olika namn på fönsterdelar. Det är bra att man känner till dessa när man pratar om fönster så att missförstånd inte uppstår.Hur man mäter fönster och fönstrets olika delar

När du väljer hängning (vänster eller höger) på dina fönster och altandörrar så titta på fönstret/dörren alltid från gångjärnsidan för att avgöra hängningen. Det är jätte viktigt. Enligt bilden är fönstret vänster och höger hängt utåtgående. Inom bygg branschens standard är det praxis att ange hängningen utifrån sett om en ytterdörr öppnas utåt. Öppnas ett fönster inåt, ja då kollar man från insidan. Öppnas ett fönster utåt mot utsidan, ja då kollar man från utsidan, när man anger hängningen

För att du skall kunna få korrekta fönstermått på fönster och altandörrar så måste du veta fönstermått. Det är viktigt att måtten är helt korrekta innan beställning läggs då vissa typer av fönster och altandörrar samt skjutdörrar som tillverkas är beställa exakt efter dina mått. När du anlitar Prima fönster för byte av fönster så kontrollerar vi alltid att dina mått stämmer innan beställningen.

mäta fönster

Vad du behöver för att kunna själv avgöra fönstret bredd är en tumstock eller måttband. Svårare än så är det inte. När du byter glaskassetter så räcker det oftast för att kolla på insidan av glaskassetten för att se måtten.

 

Om det finns ett befintligt fönster

Ta bort foder (invändig list runt fönstret), så att du kan blottlägga hela fönsterkarmen med en kofot eller skruva loss listerna. Mät bredden och höjden på det befintliga fönstret från ytterkarmen. Ibland kan man behöva även ta bort utvändigt foder för att komma åt ytterkarmen.

 

Finns det inga befintliga fönster?

Mät hålets bredd och höjd i väggen och dra av 2 cm från bredden och höjden. T.ex. Bredden på hålet är 100 cm och höjden är 100 cm. Då blir fönster storleken: 98 cm bred och 98 cm hög. Hos oss kan du måttbeställa alla fönster men då utökas leveranstider något.

Se film hur man öppnar ett sidohängt utåtgående fönster, sett utifrån.